ONHERSTELBAAR VERNIEUWD

Onherstelbaar Vernieuwd is de vierde in een nieuwe serie exposities van De Mix Nederland, en is een initiatief van Stichting Beeldmix samen met NS, ProRail en Stichting 
Het Drentse Landschap.

De Mix Nederland

Onherstelbaar vernieuwd is de vierde in een nieuwe serie exposities van de Mix Nederland, en is een initiatief van Stichting Beeldmix samen met de NS, Prorail, Het Drentse Landschap en het Drents Archief. Bij iedere editie van de Mix worden historische fotocollecties gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen. De spannende, prikkelende en soms vertederende combinaties resulteren in een verrassende ontdekkingsreis door het Nederland van toen en nu. Onherstelbaar Vernieuwd is gelijktijdig te zien als buitenexpositie voor het station van Assen.

Harry Cock (1952)

Harry Cock werd geboren in Assen. Na zijn middelbare school studeerde hij aan de School voor Fotografie in Den Haag. In 1980 keerde hij terug naar Assen als zelfstandig fotograaf. Naast journalistieke fotografie voor de Volkskrant maakt Cock ook vrij werk. Zijn foto’s - alledaagse taferelen, landschappen, portretten - onderscheiden zich door hun veelal lichtvoetige, humoristische invalshoek. Hoe de mens zich staande probeert te houden in zijn veranderende omgeving is daarbij een terugkerend thema. Vanaf 1982 is hij bezig aan de dagboekserie ‘Reddende Alledaagsheid’.

Johannes Bernardus Schröer (1887-1957)

Johannes Bernardus Schröer ofwel meester Ben Schröer (1887-1957) maakte 40 jaar lang foto's van bijna alles wat in zijn dorp Nieuw-Schoonebeek in Drenthe gebeurde. Daardoor geven zijn foto's een mooi inkijkje in het dorpsleven van honderd jaar geleden.

Schröer werd als zesde kind geboren in 1887 in een boerengezin. Zelf koos hij voor een andere richting: hij werd schoolmeester. Na zijn opleiding voor onderwijzer kreeg hij een aanstelling aan de openbare lagere school in zijn dorp. In 1916 werd hij benoemd tot hoofd van de school. Schröer trouwde in 1918 met onderwijzeres Ann Immens. Vanaf die periode begon hij fanatiek te fotograferen. Bijna alles wat hij tegen kwam in het dorp legde hij vast. Van schoolkinderen met hun juf tot de dorpsbakker tot groepfoto's op feesten. Daarmee geven zijn foto's een mooi beeld van het dorpsleven in Drenthe van 100 jaar geleden.

BOEK TE KOOP

A6-formaat
Publicatie per post kost 16,15 euro je moet je postadres en je naam mailen aan: rafaelphilippen@beeldmix.nl
Publicatie in het Koetshuis van Landgoed Overcingel kost 10 euro.

VOORBEREIDING OP DE EXPOSITIE

Expositie 'ONHERSTELBAAR VERNIEUWD' NS Station Assen

17 februari opende burgemeester Marco Out van Assen de vierde expositie in het kader van De Mix Nederland op station Assen. De expositie, die ‘Onherstelbaar vernieuwd’ heet, toont historische foto’s van Johannes Bernardus Schröer (1887-1957) en werk van fotograaf Harry Cock (1952). Het bijzondere van de expositie is dat deze te zien is op Landgoed Overcingel en op het station. “Je ziet dat dit een nieuw publiek brengt naar de musea en dat het verblijf op het station ook leuker wordt.” Aldus initiatiefnemer Rafaël Philippen.

Voor NS en ProRail is het belangrijk dat stations een fijne plek zijn om te verblijven. “Door de stations te gebruiken als buitenlocatie voor de exposities ontstaat er een hele mooie wisselwerking tussen museum en station. Reizigers worden op het station nieuwsgierig gemaakt naar de expositie in het museum en het publiek heeft een extra reden om naar het station te gaan om de expositie ook daar te beleven,” aldus Peter Ananias, stationsmanager van station Assen.

Burgemeester van Assen, Marco Out: “Dit prachtige initiatief zorgt ervoor dat iedereen kan genieten van deze mooie beelden. Het is een uniek kijkje in de geschiedenis en brengt het toen en nu bij elkaar.”

De Mix Nederland ‘Onherstelbaar vernieuwd’ was van 17 februari t/m 1 april 2023 te zien op station Assen en in het Koetshuis van Landgoed Overcingel.
Bron: nieuws.ns.nl/kunst-op-station-assen-zorgt-voor-nieuw-publiek