Ritme in de polder

Ritme in de polder is de derde in een serie exposities van de Mix Nederland, en is een initiatief van Stichting Beeldmix samen met NS, ProRail, het Stadsforum en de Kunstlinie.

De expositie De Mix Nederland ‘Ritme in de polder’ toont nieuw werk van beeldmaker Paul Brouns (1967). Hij laat zich daarbij inspireren door foto’s van Flevoland van fotograaf Ger Dekkers (1929 – 2020). Ger Dekkers is voornamelijk bekend vanwege zijn samengestelde fotografische sequenties van Nederlandse landschappen. Als student aan de kunstacademie leerde Paul zijn werk kennen in de trein en zag de paralellen tussen zijn werk en het landschap dat hij vanuit het raam zag verglijden, “Ger Dekkers en mijn bewegende "zoekvenster" van de treincoupé werden daarmee belangrijke inspiratiebronnen bij het kijken naar de wereld.” In Paul Brouns huidige fotografische werk spelen ritmiek en standpunt een belangrijke rol.

De Mix Nederland

Ritme in de polder is de derde in een nieuwe serie exposities van de Mix Nederland, en is een initiatief van Stichting Beeldmix samen met de NS, Prorail, het Stadforum en de Kunstlinie. Bij iedere editie van de Mix worden historische fotocollecties gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen. De spannende, prikkelende en soms vertederende combinaties resulteren in een verrassende ontdekkingsreis door het Nederland van toen en nu. Ritme in de polder was gelijktijdig te zien als buitenexpositie voor het station van Almere.

Ger Dekkers (1929-2020)

Het Nederlandse landschap neemt een centrale plaats in het werk van Dekkers in. Dekkers fotografeert in reeksen, waarbij alleen het standpunt van de kijker telkens net iets verandert, als in een bewegend beeld. Het resultaat is een sequentie van hetzelfde beeld, waarbij de nadruk wordt gelegd op de horizon en de platheid van het Nederlandse land. Dekkers’ werk concentreert zich op het Nederlandse landschap dat door de mens is ontworpen zoals: polders, dijken, sloten en bollenvelden. Flevoland is de provincie waar Dekker het grootste gedeelte van zijn oeuvre heeft gemaakt.

Paul Brouns (1967)

Kunstenaar en fotograaf, gevestigd in Almere. Bij het kijken naar de wereld wordt hij keer op keer aangetrokken door de abstracte schoonheid van architectuur in binnen- en buitenland. Vaak fotografeert hij façades van gebouwen, die hij frontaal en zonder veel omgeving in beeld brengt. Daarmee vestigt hij alle aandacht op ritmiek, licht en oppervlak van het afgebeelde gebouw zelf. Door hun visuele intensiteit hebben de beelden van Paul Brouns vaak een hypnotische aantrekkingskracht.

BOEK TE KOOP

A6-formaat
Publicatie per post kost 16,15 euro je moet je postadres en je naam mailen aan: rafaelphilippen@beeldmix.nl

ACHTER DE SCHERMEN

Achter de schermen bij de opbouw van de tentoonstelling in de Kunstlinie en op centraal station van Almere.

OPENING IN DE KUNSTINIE IN ALMERE

De Mix Nederland ‘Ritme in de polder’ is van 8 december t/m 9 april te zien op station Almere Centrum en in Kunstlinie, dé culturele kern van Almere.

OPENING OP CENTRAAL STATION ALMERE

Voor NS en ProRail is het belangrijk dat stations een fijne plek zijn om te verblijven. “Een geweldig idee! Door de stations te gebruiken als buitenlocatie voor de exposities ontstaat er een hele mooie wisselwerking tussen museum en station. Reizigers worden op het station nieuwsgierig gemaakt naar de expositie in het museum en het publiek heeft een extra reden om naar het station te gaan om de expositie ook daar te beleven,” aldus Robert Yallop, stationsmanager van Station Almere Centrum.

Rafaël Philippen van Stichting Beeldmix laat weten erg gelukkig te zijn met de duo tentoonstellingen: “Het bereik is daardoor immens en divers. Ik ben NS, ProRail, de deelnemende musea, het Mondriaan Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds zeer dankbaar dat ze zo enthousiast mee doen.”