Vieren!

Op 15 juli 2023 opent in Maastricht de tentoonstelling De Mix Nederland ‘Vieren!’ met fotografie van Koen Lenarts (1926 -2009) & Roger Cremers (1972). De Mix Nederland ‘Vieren!’ is de Zuid-Limburgse en zesde editie in een serie van twaalf tentoonstellingen van de Mix Nederland, een initiatief van stichting Beeldmix samen met het Centre Céramique, NS en ProRail.

De Mix Nederland

De Mix Nederland ‘Vieren!’ is de Zuid-Limburgse en zesde editie in een serie van twaalf tentoonstellingen van de Mix Nederland, een initiatief van stichting Beeldmix samen met het Centre Céramique, NS en ProRail. De Mix Nederland wordt ondersteund door het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de provincie Limburg. Bij iedere editie wordt historische fotografie gebruikt als bron van inspiratie door de hedendaagse Nederlandse fotografen.

Voor NS en ProRail is het belangrijk dat stations een fijne plek zijn om te verblijven. “Foto's met werk van twee fotografen die sterk met deze regio verbonden zijn, zijn te zien bij Centre Céremique en tegelijk op het station. We hopen zo veel mensen te interesseren voor deze expositie en tegelijkertijd maken we het station tot een verrassende plek voor reizigers, aldus Magdalena Piotrowska, NS Regiodirecteur Zuid.

Koen Lenarts (1926-2009)

Koen Lenarts volgt, na zijn eindexamen Gymnasium aan het Bisschoppelijk College te Roermond in 1945, een korte periode de opleiding aan de MTS voor Fotografie in Den Haag. Deze opleiding voldoet niet aan de verwachtingen en zijn ouders stemmen toe in een vervolg van zijn studie aan de École Technique de Photographie et de Cinéma in Noisy-le-Grand bij Parijs. Na een tweejarig verblijf in deze stad keert hij, als gevolg van een dodelijk ongeval van zijn broer, terug naar Nederland. Hij werkt enige tijd in de fotozaak van zijn vader Hubert Lenarts, die in de jaren twintig ook als persfotograaf werkzaam was in Roermond onder de naam Limburgsch Persbureau en Persbureau Lenarts. In 1953 trouwt hij met Fien Peeters en neemt hij de fotozaak en het persbureau van zijn vader over. In 1960 sluit hij de fotozaak en werkt verder als freelance fotograaf met een specialisme in portretten, reportages, industrie, architectuur en landschap. Het archief is sterk regionaal gebonden en richt zich op Midden- en Zuid-Limburg, naast de documentaire serie in Noord-Frankrijk. Lenarts fotografeerde vooral Maastricht (de mens en de stad), typisch Roomse tradities, processies, schuttersfeesten en carnaval. En de regionale industrie zoals de PLEM, de Roermondsche Eiermijn en de arbeiders. De series die hij met Roos Nacke in de mijnstreek maakte geven de maatschappelijke context van de industrie weer. Zijn vrije werk bestaat voor een deel uit landschappen in Midden-Limburg en Noord-Frankrijk.

Roger Cremers (1972)

Sinds 1998 is Roger Cremers freelance fotograaf en werkt hij in opdracht voor verschillende kranten en bladen in Nederland zoals het NRC Handelsblad, het Financieele Dagblad, de Groene Amsterdammer, National Geographic, Quote. Van 2008 t/m 2016 werkte hij aan het project over de herinneringscultuur in Europa genaamd 'World War Two Today', dit werk resulteerde in een boek en een solo-expositie in het Verzetsmuseum Amsterdam. Het onderdeel van dit project over de toeristisch bezoekers van het voormalige vernietigingskamp Auschwitz won een eerste prijs bij de World Press Photo in 2009. In 2018 heeft hij het boek 'Beekdaelen sinds 2019..' in opdracht gemaakt voor de nieuwe samengestelde gemeente van zijn geboortedorp. Op dit moment werkt hij aan een project over de herdenking van de Luchtoorlog in Nederland. Dit project gaat over de herdenkingen in Nederland voor het omgekomen vliegend personeel tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de oorlog zijn meer dan 5000 vliegtuigen neergestort in ons land. De duizenden slachtoffers die hierbij vielen worden veelal lokaal herdacht. Hoe langer of verder iemand van zijn geboortegrond verwijdert raakt, hoe dichter vaak de band met zijn/haar roots. Voor Cremers geld dat hetzelfde. Ondanks dat hij ruim 24 jaar niet meer in Limburg woont, beschouwt en voelt hij zich meer dan ooit een zuiderling. De streek met haar tradities en gebruiken. Voor het project De Mix Nederland project onderzoekt hij hoe de sociale relaties in de huidige tijd de mensen samen brengt.

DE MIX NEDERLAND | FEEST

Roger Cremers & Koen Lenarts
Centre Céramique: 15 juli tot en met 15 oktober 2023
NS-Station Maastricht: 23 juni tot en met 19 augustus 2023
Openingstijden Centre Ceramique: dinsdag 09.00 – 20.00 uur, woensdag t/m vrijdag 09.00 – 17.00 uur, zaterdag 10.00 – 17.00 uur, zondag 13.00 – 17.00 uur.
Zie ook: centreceramique.nl | beeldmix.nl

OPENING NS STATION MAASTRICHT

Op 15 juli 2023 was de feestelijke opening van 'Vieren!' op NS station Maastricht en Centre Céramique.

Wandeling van NS station naar Centre Céramique

OPENING CENTRE CERAMIQUE MAASTRICHT

“De foto’s van Koen Lenarts & Roger Cremers geven een bijzondere kijk op het verleden en je ziet herkenbare beelden van het heden. Het is waardevol dat de beelden zijn vastgelegd en dat je kan vergelijken. Het past om die reden uitstekend in Centre Céramique. Verleden en heden worden aan elkaar verbonden. Deze expo geeft tevens een mooie gelegenheid om de vele bezoekers vanuit het station door te verwijzen naar Wyck, en hen bewust te maken dat ook hier een prachtig cultureel aanbod is”.
Wim Hupperetz, directeur Centre Céramique.