DE BOSWACHTER

'De Boswachter' is de vierde en laatste tentoonstelling uit een speciale serie De Mix projecten. Een speciale serie in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum, Museum Kranenburgh en fotograaf Rafaël Philippen. In ‘De Boswachter' heeft Blommers & Schumm een nieuwe fotoserie gemaakt naar aanleiding van het werk van Adolphe Burdet.

Adolphe Burdet (1860-1940)

Adolphe Burdet vestigde zich na vele omzwervingen in het buitenland op het Nederlandse landgoed Elswout in Overveen. Daar leerde hij in 1905 natuureducator Jac. P Thijsse kennen. Dankzij hem ontwikkelde Burdet zich tot één van de pioniers in de vogelfotografie, met broedvogels als specialisme. Zijn foto’s werden in talloze tijdschriften en boeken gepubliceerd. Voor Natuurmonumenten en de Vogelbescherming verzorgde hij lezingen waarbij hij zelfgemaakte lantaarnplaatjes en natuurfilms vertoonde.

Blommers & Schumm (beide geboren in 1969)

Het fotografenduo Blommers & Schumm wordt geïnspireerd door de werkwijze van Burdet, die met zijn stereocamera de natuur op een weergaloze manier in beeld bracht. Geïnspireerd door Adolphe Burdet hebben Blommers & Schumm ervoor gekozen om het onderwerp ‘boswachter’ uit te werken, een vrij onzichtbaar beroep dat met vele clichés is omgeven. Blommers & Schumm willen geen documentaire portretten maken, maar een laag aan de foto toevoegen die het documentaire karakter ervan juist wegneemt.

Op 8 oktober 2017 presenteerde Museum Kranenburgh de fototentoonstelling De Mix - Boswachter waarin historische natuurfotografie van Adolphe Burdet en hedendaagse portretten van het fotografenduo Blommers & Schumm te zien waren. In deze bijzondere expositie stond de boswachter en de vroege natuurfotografie van Adolphe Burdet centraal. Historische foto’s en de recente portretten van boswachters van Blommers & Schumm nemen de bezoeker mee naar het Noord-Hollandse bos.