Schiphol slumberland

'Schiphol Slumberland’ is de derde tentoonstelling uit een serie van vier De Mix projecten, een initiatief van het Nederlands Fotomuseum en fotograaf Rafaël Philippen

In ’Schiphol Slumberland' heeft Jannes Linders een nieuwe fotoserie gemaakt naar aanleiding van het werk van Frits J. Rotgans.

Al meer dan honderd jaar Schiphol

Het eerste vliegtuig landde op 19 september 1916 op Schiphol.

Vijftig jaar later fotografeerde Frits J. Rotgans met zichtbaar veel plezier op en rond de luchthaven.

Dat deed hij tot midden jaren zeventig.

Jannes Linders is in dit project uitgenodigd een fotoserie te maken geïnspireerd op het werkt van Frits J. Rotgans.

In deze opdracht staat Schiphol centraal. Historische foto’s van Rotgans en recent werk van Linders nemen de bezoeker mee naar de luchthaven.

Frits J. Rotgans (1912-1978)

Industriefotograaf, breedbeeldpionier en camerabouwer Frits J. Rotgans heeft een unieke plaats binnen de Nederlandse vakfotografie. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn zelf gebouwde breedbeeldcamera’s. Zijn panoramafoto’s schoot hij vanaf spectaculaire standpunten. Van oorsprong reclametekenaar, ontwikkelde hij zich tot de eerste breedbeeldfotograaf van Nederland. Zijn voornaamste thema’s waren de industriële wederopbouw van Nederland, de binnenvaart en de luchtvaart. Frits J. Rotgans verbeeldde in zijn fotografie heroïsch en prachtig de frisse nieuwe glorie van de naoorlogse wederopbouw. Hij dook onder ieder vliegtuig en klom met zijn camera’s in de hoogste lichtmasten. In deze tentoonstelling is een nieuwe selectie en kijk op het werk van Frits J. Rotgans te bewonderen. Het exposeren van zijn werkwijze is nooit eerder zo onderzocht en zo zichtbaar gemaakt in een tentoonstelling.

Jannes Linders (1955)

Fotograaf Jannes Linders werkt al sinds 1991, onder meer in opdracht van Benthem Crouwel Architects, op Schiphol. Hij laat zien dat het op Schiphol niet alleen meer om vliegen gaat, maar ook om economie, milieu, logistiek, veiligheid, immigratie en recreatie. Voor de opdracht De Mix heeft hij Schiphol als een Slumberland geportretteerd. De reizigers die in een luxe zeepbel tussen vertrek en bestemming verblijven, fysiek nog op de grond.
Echter ook de terreurdreiging is een gegeven. Luchthavens zijn kwetsbaar voor aanslagen. Veiligheidsmaatregelen zijn de laatste jaren sterk toegenomen. Op Schiphol is de Koninklijke Marechaussee daarvoor verantwoordelijk. Hun training en alertheid vormt een scherp contrast met het beeld van Schiphol als sluimerstad. De reizigers die zich in een slaperige bubbel bevinden, en de marechaussees die altijd alert moeten zijn.

Van 8 september 2017 tot en met 5 januari 2018 was de tentoonstelling De Mix: Schiphol Slumberland te zien in het Nationaal Militair Museum in het Park Vliegbasis Soesterberg. Hierin presenteerde fotograaf Jannes Linders nieuw werk, geïnspireerd op het oeuvre van Frits J. Rotgans. De tentoonstelling toont nieuwe afdrukken van negatieven van Frits Rotgans uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Daarnaast is door Linders vervaardigd materiaal te zien.