SISTERHOOD

Eind september 2024 opent in Utrecht de 12de editie van De Mix Nederland. De tentoonstelling De Mix Nederland | ‘Sisterhood - a modern perspective on feminism’ met werk van de op jonge leeftijd overleden fotograaf Esther Kroon (1966-1992) en nieuw werk van Tatiana Stoute (1987) & Atlynn Vrolijk (1984), beter bekend als Vilain & Gai. Het project bestaat uit een foto- opdracht, een publicatie plus een duo tentoonstelling op station Utrecht Centraal (stationsplein Oost) en een buitententoonstelling op Stadhuisplein / Korte Minrebroederstraat Utrecht. De opening is op 28 september 2024. Dan is het 105 jaar geleden dat vrouwen in Nederland het actief kiesrecht verwierven.

ESTHER KROON

Esther Kroon (1966–1992) begon haar korte fotografische loopbaan in 1988 met een verblijf van drie maanden in Barcelona om daar Roma kinderen te fotograferen. In hetzelfde jaar volgde zij een cursus portretfotografie van Rineke Dijkstra en werd haar plan om Amsterdamse kinderen in hun woonomgeving te fotograferen gehonoreerd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Een jaar later besloot zij zich verder in de fotografie te scholen aan de Gerrit Rietveld Academie.

In de zomer van 1991 vertrok zij in het kader van een uitwisselingsproject met de Cooper Union voor vier maanden naar New York. Samen met haar studiegenoot Hatta Fokker maakte zij er een aantal dubbelportretten in kleur. Kort daarna reisde zij naar Guatamala om te fotograferen. Op 20 januari 1992 werd zij daar na een bezoek aan de fotograaf Luis Gonzalez Palma op 25-jarige leeftijd tijdens een roofoverval om het leven gebracht. Mede op initiatief van Rineke Dijkstra verscheen in 1993 een publicatie met haar indringende, vanaf een laag standpunt en met flitslicht gemaakte kinderportretten in zwart-wit.

VILAIN & GAI

VILAIN & GAI is een creatief duo bestaande uit Tatiana Stoute (1987) & Atlynn Vrolijk (1984). Fotografie is maar een van hun artistieke uitingsvormen. Zo werken ze met klanten vaak ook aan conceptontwikkeling, art-direction, film, video, storytelling en content-creatie. Met Esther Kroon delen ze een sterke focus op het vrouwelijke perspectief. Waar Kroon vertrekt vanuit een documentaire fotografische traditie, zetten Stoute en Vrolijk in hun studio de werkelijkheid meer naar hun hand in het licht van mode en lifestyle. De nadruk in hun werk ligt op het aankaarten van sekseverschillen in de huidige beeldcultuur, maar altijd met een knipoog en soms met een licht absurdistische toets. ‘Wij vinden het belangrijk een boodschap in ons werk te hebben’, zeggen ze.

“Hoewel er “redelijk wat” is bereikt in de afgelopen 120 jaar betreffende de rechten voor vrouwen, zijn er nog steeds veel ongelijkheden. Wij houden niet van beleren, maar willen door middel van humor thema’s aan de kaak stellen. In dit geval de man-vrouw verhouding die vaak nog scheef verloopt”. Ze willen het feminisme een beetje uit de ‘grijze muizen sfeer' halen, zoals ze zeggen. Dat hebben ze onder meer gedaan in hun serie FEMINAZI FRIDAY, waarin ze vrouwen die verbonden zijn met het feminisme krachtig en inspirerend in beeld hebben gebracht. In MEATBALL MONDAY worden bekende en minder bekende mannen uit de hedendaagse populaire cultuur als lustobject geportretteerd en bevraagd over sekse, gendergelijkheid en feminisme.

VILAIN & GAI worden geïnspireerd door het werk van Esther Kroon. ‘Haar volhardendheid inspireert ons. Maar wat haar werk vooral interessant maakt, is de foto’s die ze maakte van jongeren en kinderen op straat. Zij volgde jonge meisjes in hun nog onbezonnen jaren, op straat en in hun familie. Je voelt de dubbele laag in haar werk met net puberende meiden en jongens die ze op een hele vrolijke en natuurlijke manier vastlegt. Ook haar zelfportretten laten zien wie zij was als jonge vrouw: een fotografe, zelfstandig, geïnspireerd door de wereld om haar heen. Ze maakte naaktportretten van zichzelf en samen met haar beste vriendin voerde ze ideeën uit. Als ze er met haar camera op uit ging gaf ze met haar foto’s een maatschappelijk inkijkje, zoals in de Bijlmer waar ze kinderen op straat portretteerde of tijdens een dagje in het park’.

BESTEL HIER VIA DE QR CODE HET BOEK!

In de publicatie van de Mix Nederland Sisterhood zitten alle teksten en foto's van het hele project met Esther Kroon en Vilain & Gai!

DE MIX NEDERLAND | SISTERHOOD

De Mix Nederland ‘Sisterhood - a modern perspective on feminism' is tussen 28 september 2024 t/m 28 november 2024 op het station van Utrecht Centraal en op Stadhuisplein Utrecht te zien. Het is een initiatief van stichting Beeldmix samen met NS, ProRail, UU en HKU. Je kunt beide tentoonstellingen gratis bezoeken.